Vejledning før anskafelse af hund som kæledyr

Hvis du anskaffer dig en hund, skal du leve sammen med den i de næste 8-15 år. Du bør derfor grundigt overveje, om du kan opfylde en hunds behov for aktivitet og samvær. Desuden skal du vælge en hund, som passer til dig og familien.


Du skal have tid og overskud

En hund bør ikke være alene hjemme i mere end 5 timer dagligt. Desuden skal du tænke på, at hunden skal luftes mindst 1½-2 timer hver dag uanset vejret. Hvis du har hus med have, er det ikke nok at lukke hunden ud i haven. Den skal ud at have nye oplevelser og møde fremmede lugte. Ud over den daglige motion skal hunden opdrages, trænes og aktiveres. Desuden skal den børstes og soigneres. Du må derfor regne med at bruge mindst 1½ time dagligt til at beskæftige dig med hunden – ud over den tid du ellers er sammen med den.


Hunden vil gribe ind i familiens dagligdag

Beslutningen om at anskaffe en hund skal træffes af familiens medlemmer i fællesskab. Det er meget vigtigt, at alle er indforstået med de ændringer i familien, som anskaffelsen af hunden vil indebære. Du skal tænke på, at der hele tiden skal tages hensyn til det nye familiemedlem. Hvis familien skal i byen, bør hunden altid komme med, når det kan lade sig gøre. Mange problemer med hunde skyldes, at de ikke oplever nok, fordi de ofte lades alene. Hunden bør desuden komme med, når familien skal på ferie. Hvis det ikke kan lade sig gøre, skal hunden passes – helst hos personer, som den kender.


Hunden er de voksnes ansvar

Hvis hunden bliver anskaffet af hensyn til børnene i familien, bør du tænke på, at valget af hund samt pasning og pleje af den altid er de voksnes ansvar. Børnene lover måske, at de nok skal passe hunden og gå tur med den. Men når nyhedens interesse har lagt sig, overgår forpligtelserne ofte til forældrene. Det er derfor de voksne i familien, der skal have tid til at tage sig af hunden.


Tænk på omkostningerne

Der er mange omkostninger ved at have hund. Ud over udgiften til foder må du påregne udgifter til udstyr, træning, hundeforsikring, vaccinationer, loppe- og ormemidler, regelmæssige og uforudsete dyrlægebesøg m.v. Hvis du ikke kan afse mindst 300-400 kr. om måneden til dette, bør du overveje, om du har råd til at holde hund.


Tag hundens størrelse i betragtning

Små hunde giver ikke færre problemer end store hunde, og de har lige så stort behov for opdragelse. En stor hund vil dog alene i kraft af sin størrelse være vanskeligere at håndtere end en lille, og den spiser mere. Desuden er en lille hund lettere at have med rundt, når du skal i byen. Hvis du bor i lejlighed og skal gå på mange trapper hver dag, bør du ikke vælge en stor og tung race. Det er belastende for hundens knogler og muskler at gå på trapper, før den fysisk er fuldt udviklet. Du er derfor nødt til at bærehunden op og ned ad trapperne, mens den er hvalp. Desuden bør de helt store racer ikke holdes i en lille lejlighed.


Der er forskel på han- og hunhunde

Selv om der selvfølgelig kan være undtagelser, er der som regel tydelig forskel på han- og hunhundes adfærd. Hanhunde kan have sværere ved at indordne sig i familien og acceptere, at familiens medlemmer bestemmer over dem. Desuden er de oftere end hunhunde aggressive over for andre hunde af deres eget køn samt over for fremmede mennesker. Omvendt bliver hunhunde lettere nervøse end hanhunde.

Tilpasnings- og aggressionsproblemer samt problemer med nervøsitet kan dog undgås, hvis hunden behandles rigtigt.


Vælg den rigtige hvalp i kuldet

Der kan være stor forskel på hvalpene i et kuld. Det kan du få et indtryk af, dels ved at iagttage hvalpenes adfærd, når de er sammen, dels ved at se, hvordan de enkelte hvalpe reagerer, når du vil i kontakt med dem. Nogle hvalpe kan være tilbageholdende eller sky, mens andre ermeget aktive, nysgerrige og pågående. Hvis du ikke i forvejen har stor erfaring med hunde, bør du vælge en hvalp mellem disse yderpunkter. Hvis du kender nogen, som har stor forstand på hunde, bør du desuden tage ham eller hende med ud for at hjælpe dig med at finde den rigtige hvalp til dig.


kilde: En pjece “Før du køber hund” fra Dyrenes Beskyttelse med samarbejde fra Dansk Kennel Klub.

© Copyright 2021 Dyrenes venner i Grønland-Kalaallit Nunaanni Uumasut Ikinngutai.

All Rights Reserved

Dyrenes Venner i Grønland

Tapersersorninnaav at ugguna

Du kan støtte Dyrenes venner her

Bank-ikkut nuussineq /Bankoverførsel:

6471 – 4080944


Mobilpay: 64 77 77


Tusind tak for din donation, hvis du har lyst til at gøre det til en fast månedlig/årlig overførsel. vil vi blive rigtig glade